“What if, Ronchamp Chapel by Le Corbusier was a house?”

This exercise concerns a given problem and a solution within a two-hour period. The proposal can be in any medium.

The first thing I did was to examine Ronchamp Chapel by Le Corbusier from http://www.archdaily.com/84988/ad-classics-ronchamp-le-corbusier in order to grasp the concept of the building and answer the question of how could it be transformed into a house. The photographs from different façades, the plans and diagrammatic sketches helped me to understand the essence of the building.

The chapel was designed by Le Corbusier in 1954 in order to have a spatial purity; a meditative and reflective space was formed. The pure space included extravagant details and ornate religious figure. The most striking element was the white wall with numerous openings with different sizes which allowed for light entry creating a washed-out effect with an ethereal atmosphere.

At this point an idea occurred; the chapel could be turned into a: House of Relaxation

Since it was built on a remote terrain, the surrounding area is peaceful and calm. This feature continues to reflects on the interior of the chapel through luminous deflections and the wide & high interior. The dim lighting occurred by the natural light slivered through various openings gives the feeling of a spiritual space.

While within its irregular sculpture look, the building is stylistically and formally complex. However, it is programmatically simple with 2 entrances, an altar and 3 chapels. Walls also act as an acoustic amplifier other than its structural task.

The single space working as an altar could be used a studio loft: all facilities in a single space. However, through the help of the original plan I have noticed that besides this single wide space there are extensions and rather more enclosed areas as well. Those surrounding areas could be used as private spaces for the user.

notre-dame-floor-plandfdfdf

The natural lightning through the cavities in the wide white wall reflecting on the opposite wall enable an immateriality with the help of colorful glasses embedded in these cavities. This feature could be perceived as a decorative textural proposal. the lower openings of the wall near the ground level could be covered with an opaque material in order to obtain privacy. The wide white wall could be used as a screen, since there is not that much of a limit in terms of a room, the user is pretty flexible within the usage of the space.

 

 

Advertisements